Boğaziçi ve Meşelik mahallelerindeki siteler arasında oluşturulmuş ‘platform’ tarafından, 12 Temmuz Cumartesi günü Adabükü Doktorlar Sitesi’nde düzenlenen toplantıya, yaklaşık 30 site ve turizm işletmesi yöneticisiyle bölgedeki bazı kooperatif ve dernek yöneticileri katıldı.
Sorunlarımız
mevsimlik değil
Milas Belediyesi Başkan Yardımcıları Faik Karagöz ve Zeynep Mat, Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal, Meşelik Mahallesi Muhtarı Tahir Saylak, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü Milas 2. Bölge Müdürü Güray Emiroğlu, Milas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Çoban, Milas Belediyesi İmar Müdürlüğü Temsilcisi Şehir Plancısı Bekir Öner, Milas Belediyesi Acil Hizmet Birimi Temsilcisi Galip Mutlukan’ın da katılımıyla, saat 17:30’da Adabükü Doktorlar Sitesi Yöneticisi Tevfik Altınok’un yönetiminde başlayan toplantıda, Altınok, bölgede 41 sitede toplamda 10 bini aşkın hane bulunduğunu belirterek, “Bu da yaklaşık 30 bin kişi demektir. Eskiden iki aylık, bir aylık, on beş günlük ikametler son yıllarda yerini 6 ayı aşan sürelere bırakmıştır. Bu bakımdan sorunlarımız ‘mevsimlik’ sorunlar değildir. Büyükşehir yasasıyla köy tüzel kişiliği de kalkıp mahalle muhtarlıkları oluşunca, bu sorunlarımızın çözümü için iki adres Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan biz de, mahalle muhtarlarımızla birlikte belediye yetkililerini de toplantımıza davet ettik. Katılımları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi ve başlıklar halinde ‘sorunlar’ı şöyle sıraladı:
“İmar sorunları, Su-Arıtma ve Kanalizasyon sorunları, Balık Çiftliklerinden kaynaklanan sorunlar, Yol ve kavşak sorunları, Elektrik sorunhları, Çevre-Temizlik sorunları, Sokak köpekleriyle ilgili sorunlar, Haşere mücadelesi sorunu ve Siteler arası iletişim-işbirliğini geliştirecek çalışmalar.”
ÖNDER’e teşekkür
Bu arada söz alan Boğaziçi Mahalle Muhtarı İbrahim Köksal, köy iken mahalle olmanın yarattığı güçlüklere bazı örnekler vererek dikkat çekip “Bu süreçte hep bizlerin yanında yer alan, haberleriyle sesimizi duyuran basın mensuplarına ve bilhassa Milas ÖNDER Gazetesine teşekkür ediyoruz” dedi.
Söz katılımcılarda
Toplantıda daha sonra, katılımcı site yöneticilerine, bu başlıklar altında ya da başkaca sorunları dile getirmeleri istendi. Bu bölümde söz alan Site yöneticileri, gerek kendi sitelerine ait ve gerekse bölgede genel olarak yaşanan sorunları şöyle sıraladılar:
Filiz- İnternet sorunumuz var. Altyapının güçlendirilmesi gerekiyor.
Gümüştur- Sahilde kıyısı olan sitelerin kapılarını kapatmaları nedeniyle, ‘kıyılardan yararlanma hakkının ihlal edilmesi’ne ilişkin sorun yaşanıyor.
Bodrum Yaka- Her yerlere moloz dökülüyor. Her yerler mezbelelik hale gelmiş durumda. Ayrıca, her sitenin kendi arıtmasının olması hiç ekonomik değil. Siteler arası ortak kullanılacak arıtma(lar) yapılmalı.
Minikent- 15 yıldır oturmakta olduğumuz sitemizin anayolunda bir tek lamba yanmıyor. Haşere mücadelesinde sorunlarımız var.
Boğaziçi Köyü Güzelleştirme Derneği- En büyük ve öncelikli sorunumuz olan imar sorunlarımızın çözümlenmesini bekliyoruz.
Gülistan- Denizde trolle, kaçak balık avcılığı, daha doğrusu balık katliamı yapılıyor. Bir de, Güvercinlik’ten gelişte, Maya Tatil Köyü kavşağı çok büyük tehlike arzediyor. Yolun üç şeride çıkarılarak bu büyük sorunun çözümlenmesini istiyoruz. Ayrıca sitemizde, bitirilmemiş evlerle ilgili olarak ortaya çıkan görüntü kirliliği için bir çözüm bulunmasını istiyoruz.
Flamingo- Su sorunu çözülecek mi? Ne zaman çözülecek? Biz, Tuzla’yı en iyi tanıtan siteyiz. Site sakinlerimiz arasında bulunan İngilizlere bu sorunun cevabını veremiyoruz.
Deniz Yakası- Kıyıda, yıllardır kullanılagelen erkek ve bayan tuvaletleri, 9 Haziran 2014 tarihinde yıkıldı. Bu konuda süren yargı sürecinin sonu da beklenmedi. Bu tuvaletler orada çok önemli bir ihtiyacı karşılıyordu. Belediye Başkanı bizi, ‘tuvaletleri yaptıracağız’ diye Başkan Yardımcısı arkadaşlara yönlendirdi ama henüz yapılmadı. Hadi buyrun yapın! Ayrıca, yolumuzda kör noktalarla ilgili çözüm istedik. Belediye Başkanı yine makamından telefonlar etti. O gün bugün hiç bir gelişme yok. Bir de, bize sahile inecek bir yol gösterilmesini istiyoruz. Belediye yolu göstersin, Belediye yapamayacaksa biz yapalım.
Bodrum Yakası- Yaş ortalamasının yüksek olduğu bölgemizde sağlık yatırımı yok. Sağlık Ocağı istiyoruz.
109 No’lu Dörttepe-Boğaziçi Taşıma Kooperatifi- Boğaziçi’ne bağlantı yolu istiyoruz. Yollardaki ölü noktalara aynalar konmasını istiyoruz. Ayrıca bir de yollarımıza kapalı duraklar yapılmasını istiyoruz.
Şirince- Kooperatifimizin yoluna bir ad verilsin, ayrıca aydınlatma yapılsın.
Çözüm tartışmaları
Toplantı, bu sorunların dile getirilmesi sırasında, belediye temsilcileri ve diğer katılımcıların açıklamalarıyla sürdü.
Bu açıklamalarda, genel olarak Büyükşehir yapılanmasının oluşmadığı geçiş süreci koşullarının, sorunların çözümünde güçlükler yarattığına dikkat çekilirken, başta Aydem olmak üzere sorunların çözümünden, doğrudan ya da dolaylı olarak sorumlu olan kurumlara yönelik eleştiriler de dile getirildi.
Suç duyurusunda
bulunacaklar
Bu eleştiriler arasında en dikkat çekici olanı ise, Adabükü Doktorlarn Sitesi Yöneticisi Tevfik Altınok’un, sitenin, 7 aydır aydınlatılamayan yoluna ilişkindi. Altınok, “Bu konuda sözlü ya da yazılı olarak müracaat etmediğimiz kurum kalmadı. Herkese söyledik, herkese yazdık. Ancak çözüm bulamadık. Bir süre daha bekledikten sonra suç duyurusunda bulunmaktan başka bir çaremiz kalmamış gibi görünüyor.
Su
MUSKİ Milas 2. Bölge Müdürü Güray Emiroğlu, bölgeye su hizmeti ile ilgili olarak etüd-planlama çalışmalarının tamamlandığını, bu yıl içinde proje çalışmalarının, önümüzdeki yıl da ihale sürecinin ardından yeni dönemin yatırımlarına başlanacağını, bu arada, ilk sayaç okumalarına başlandığı ve kademesiz 65 kuruş üzerinden işlem yapılacağını bildirdi.
Site yöneticilerinin, “Biz vade istiyoruz” ısrarları üzerine Emiroğlu, “Milas 2. Bölge Müdürü olarak ben herhangi bir vade taahhüdünde bulunamam. Dilekçeyle MUSKİ’ye başvurmanız gerekir. Konu tümüyle MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundadır.
Bu arada, su faturalarıyla birlikte ‘Çevre Temizlik Vergisi’ alınması itirazlara neden oldu. Site temsilcilerinin, “Biz emlak vergilerini öderken ÇTV’yi de ödedik” sözleri üzerine konu ‘sorun gündemi’ne bu yönüyle de eklenmiş oldu.
Aydem yine ‘haksız
tahakkuk’ peşinde mi?
Toplantıda ortaya çıkan, ama aslında ilçemiz özelindeki bazı deneyimlerimizden ötürü hiç de şaşırtıcı olmayan bir başkan sorun (durum) da, siteler tarafından Aydem’e yapılan devirler sırasında, Aydem’in, aslında kendi yükümlülüğünde olduğu sonradan Ankara tarafından bildirilen ve 20 bin TL’lere yakın masrafları sitelerden tahakkuk etmek istediği de bildirildi.
Boğaziçi’nin ciddi
imar sorunları
Toplantının dikkat çekici tartışmalarından biri de, başta Boğaziçi köy merkezi olmak üzere bölgede yaşanan imar sorunları ile ilgiliydi.
Milas Belediyesi İmar Müdürlüğü Temsilcisi Şehir Plancısı Bekir Öner, bölgenin mevzi imar planlarını bütünleştirici bir çalışmanın yapılacağına, bunun sıkıntılı bir süreç olduğuna ve bütünleşmenin ne zaman tamamlanıp da uygulama imar planlarının ne zaman devreye girebileceğini söylemenin güçlüğüne, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde bu çalışmaları yürütecek kadro ve veri tabanının henüz oluşturulmadığına dikkat çekti. Öner, bazı site yöneticilerinin dile getirdikleri ‘yeni yol açılması’ taleplerine de, bütüncül plan olmadığını, planların parsel ölçeğinde olduğunu belirtip ‘yol izi formülü’yle çözüm aranabileceğini, ancak, plan birleştirmesi çalışmasının şart olduğunu yineledi.
Öner’in, Maya Tatil Köyü’nün mevzuata uygunluğundan söz etmesi üzerine söz alan Boğaziçi Muhtarı İbrahim Köksal’ın, “Maya yokken Boğaziçi Köyü vardı. Köyün yok olması söz konusu. Köy merkezinde % 70 ruhsatsız yapılaşma var ” sözleri üzerine Bekir Öner, “Çalışmalarımız, araştırmalarımız iyi niyetle çözüm bulma arayışı anlamında sürüyor” dedi.
Sağlık hizmetleri
hakkında
Toplantıdaki bir başka gündem de, Boğaziçi-Meşelik bölgesinde sağlık hizmeti sunumunda yaşanan çok büyük eksiklikti. Bu konunun, özellikle ‘yaş ortalamasının da yüksekliği’ vurgusu yapılarak gündeme getirilmesi üzerine, yörede yurttaşların Aile Hekimliği sistemine kayıt yaptırmasının önemi belirtilerek; “Bir yerde 40 bin kişinin yaşadığı söyleniyor fakat 4 bin kişi sisteme kayıtlı görünüyorsa, yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Bu nedenle ilk adım olarak 40 bin kişinin sisteme kayıt yaptırması şart. Sayı arttıkça, Bakanlık bu ihtiyacı görüp gerekeni yapmak için harekete geçebilecektir” dendi.
Bahçe atıkları
Bölgede yaşanan önemli sorunlardan birinin de ‘bahçe atıkları’ olduğu bildirildi. Bunun için, Bodrum Belediyesi’nin ‘kamyon gönderip aldırma’ uygulamasına başlanması ya da bahçe atıklarını öğütme makinasıyla hizmet verilmesi istendi.
Bu sıkıntıları
hep birlikte aşacağız
Toplantının son konuşmacısı, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Faik Karagöz’dü.
Karagöz, belediyenin yeniden yapılandırıldığı şu günlerde bazı sorunların çözümüne güçlerinin yetmediğini, Muğla’nın büyükşehir olmasının ardından, yaşanan dönemin en sıkıntılı dönem olduğunu belirtip “Bu sıkıntıları aşacağız, hep birlikte aşacağız” dedi.
Toplantının tamamlanmasının ardından, Adabükü Doktorlar Sitesi kıyı bölgesinde kısa bir gezinti yapıldı ve katılımcılar, Site yönetiminin verdiği iftar yemeğine katıldılar.