Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


Muğla Hava Durumu
Etkinlik Takvimi
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD  
EURO  
       
Muğla Namaz Vakti
Özlü Sözler
Sponsorlarımız
Anket
Derneğimizin Çalışmalarını Nasıl Buluyorsunuz?
 
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.
 
  
BOĞAZİÇİ MAHALLESİNİN TARİHÇESİ

Milas- Bodrum karayolunun 25. km ' sinden sağa dönüp 2. km gittikten sonra Boğaziçi Köyü' ne ulaşılır. Boğaziçi Köyünü' nün mitolojideki adı Bargylia' dır.Bizanslı Stephanus' un bildidiği efsaneye göre yiğit Bellerofo, sahibi olduğu kanatlı atı Pegasos' un çiftesiyle ölen arkadaşı Bargylos' un adını kente vermiştir. 17. yüzyılda çevre il ve ilçelere tuz sağlayan bölge, bu gün bu özelliğini Varvil Çayının getirdiği alüvyonlar nedeniyle kaybetmiştir.
          Boğaziçi Köyü Tuzla Sulak Alanı kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapar. 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta Pelikanlar gelir. Boz Ördek, Yeşilbaş, sakarca, Macar Ödeği, Sakarmeke,Balıkçıl, Flamingo,Kaz, Su tavuğu da sıklıkla rastlanan kuş türleridir.

       Balık geçinen boğaziçi Köyü, Milas2 ın eşsiz doğası ve denizi ile yaz turizminin revaçta olduğu beldelerimizden biridir.
 

The Boğaziçi Village- Bargylia- and the Wetland of Tuzla
 

             You may arrive at the boğaziçi Village after you have passed 25 kms from the Milas-Bodrum highway and then turned to right asthe 2 kilometer. The mythological name of this village is bargylia. According to the legend narrated by Stephanus from the byzantine Empire, brave Bellerofo named this city after Bargylia, who passed away due to thekick f pegasus. The regionwas well known for being a source of salt during the 17 th. century. However, the city coult not protect its character due to the alluvions of the Varvil River.

         The Wetland of Tuzla in the Village of Boğaziçi hosts migratory bids during the winter period. Pelicans are known as the most striking bird among the other species that havebeen fed on an area of 380 hectares.
         Gadwall, mallard, white-footed goose, flamingo, wild goose, goose and the water hen are known as the other bird species living in this area.
         Fishery is an important economical activity in the village of Boğaziçi.


 

TUZLA SULAK ALANI HAKKINDA DETAYLAR:

 

METRUK TUZLASI SULAK ALAN KORUMA BÖLGESİ 


Tuzla Sulak alanı 2001 yılında IBA ( İmportant Bird Area ) tarafından dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlenmiştir...2004 Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapılmıştır. Ramsar sözleşmesine aday Sulak Alanı 380 Ha. Alanı kapsar ve her yıl 3000 civarında Flamingoya ev sahipliği yapmaktadır. Burada üreyen kuş türü 118 dir; Her yıl bölgeye ziyaretçi kuşlarla birlikte 250'ye yakın kuş türü bölgede bulunmaktadır. 

Tuzla ve Güllük Sulak Alanı 

Alanı: 520 Hektar
Sulak Alan Tipi: Doğal

Halep Çamı Tabiatı Koruma Alanına komşu, sulak alan havzası, Tuzla Sulak Alanı ve Güllük Dalyanı alanından oluşmaktadır. 380 Hektar Tuzla sulak Alanı ve 800 Hektar Güllük Dalyanı olmak üzere yaklaşık 1180 Hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Tuzla ve Güllük 2001 yılında(IBA Important Bird Area) önemli kuş alanı olarak tanımlanmıştır. Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanının hafif tuzlu ve acımsı suyu; kuşların yaşamsal besin kaynağı olan balık, deniz yosunları ve küçük canlıları barındırır. Tuzla ve Güllük her yıl 2 bin flamingoya ev sahipliği yapmaktadır. Sürü halinde havalandıklarında, pembe ve siyah kanatlarıyla gerçekten görülmeye değer bir manzara oluştururlar.

Bölgedeki kuşlar şu şekildedir: Nadir kuşlardan Dalmaçyalı(45 adet) ve Beyaz Pelikan, Balık Kartalı, Gri Balıkçıl(230 civarında), Kaz türleri Tuzla’da görülebilir. Çamurlu sığ bölgelerde 3000 dolayında ördek türleri, Karabağ Martısı 300 adet, İspinoz 50 adet, Büyük Akbalıkçıl 250 adet, Kılkuyruk 155 adet, Kaşıkgaga 500 adet, Fiyu 90 adet. Yağmurçunlular’a ve nadir türlerden Terek Düdükçünü’ne de burada rastlanılmaktadır.

Gölü çevreleyen çeşitlilik, kuşlar için olduğu kadar diğer yabanıl hayvanlara da yaşam alanları sunmaktadır. Genellikle su kaplumbağası, çeşitli yılan türleri, yabanıl domuzu, porsuk, tilki, oklukirpi gibi türler birer birer yok olmakla birlikte, hâlâ IBA rastlanabiliyor. Metruk tuzlası ve Güllük Dalyanı, sulak alanı besleyen yer altı suları ile birbirini destekleyen bir çanak oluşturmakta olup, sulak alan tek bir ekosistem olarak düşünülmelidir.

Göçmen kuşlar, kuzeyde havanın soğuması ile birlikte; Ekim sonu, Kasım başı gibi ilk parti gelmeye başlar. Aralık-Ocak-Şubat aylarında sayı maksimum seviyeye çıkar. Şubat sonu Mart başı gibi de tekrar Kuzeye göç başlar. 
Tuzla ve Güllük Dalyanı, kuşların önemli konaklama ve beslenme alanlarındandır.

İçerik : Bilgi İşlem Şefliği / Adullah KAVAKLI tarafından, Değişik Kaynak ve İnternet Ortamından yararlanılarak hazırlanmıştır.

Üye Giriş Paneli
E-posta:    
Şifre:       
Şifremi unutum
Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
 
Köşe Yazıları
Son Ziyaretçi Yorumları
Mehmet Yayla
Köyümüzün kıymetli sakinlerinden Salih Tuzla'nın vefatından dolayı çok üzgünüm.Kardesimize Allahtan rahmet,kederli ailesine,yakınlarına ve köyümüze başsağlığı dilerim.Mehmet Yayla.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız