25 TEMMUZ 2015 TARİHLİ TOPLANTI SUNUM METNİMİZ
Değerli katılımcılar, bu gün artık aynı havzada yerleşim alanlarımızın birleştiği sorunlarımızın aynı olduğu, çözümünün lokal değil, birlikte gerektiği düşüncesi ile Boğaziçi, Meşelik, Dörttepe, Kemikler ve Güvercinlik Mahalle Muhtarlıklarımız olarak müşterek düzenlediğimiz; bölgemizin başta altyapı olmak üzere sorunları ve çözümüne ilişkin yapılan çalışmalar hakkında Muğla Büyükşehir Belediyemiz ve Milas Belediyemiz yetkililerinin katıldığı toplantıya hoş geldiniz.
Yöremiz; Milas-bodrum havalimanı güzergahı üzerinde, Bodrum istikametinde 10 km mesafede, denizi, eşsiz koyları ve kumsalları, kuş cenneti, tarihi Bargilya antik kenti, havası ve doğal güzelliği ile yerli, yabancı turizm yatırımcıları ile turizmin en gözde yeridir.
Sadece Boğaziçi mahallemizde 56 site ve kooperatif, turistik tesisleri ile kışın 7.000, yazın 55.000 civarında kişi ikamet etmekte olup, aramızda sınırların kakmadığı yerleşim alanlarının bütünleştiği aynı havzada bulunan Güvercinlik, Meşelik, Dörttepe ve Kemikler Mahallelerimizle birlikte 68 site-kooperatif ile turistik tesislerle birlikte yöremizde; kışın 15.000, yazın 80.000 civarında kişi ikamet etmektedir. Bu sayı gün geçtikçe de yeni yatırımlar ve yerleşimlerle hızla artmaktadır.
Bölgemizin sorunları ve çözümüne ilişkin Boğaziçi Koruma Derneğimiz ve Muhtarlığımızın organizasyonunda 30.Mart 2014 tarihinden sonra yaptığımız 5’inci toplantıdır.
İlkini 13 Nisan 2014 tarihinde 56 site ve kooperatif yöneticileri ile birlikte yaptığımız kapsamlı toplantıda alınan kararla ‘’Boğaziçi’nin acil çözüm bekleyen sorunları’’ başlığı ile (esasen bölgenizi de ilgilendiren hususlar) bir başlık altında çözümü için Muğla Valiliğine, Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, Milas Kaymakamlığımıza, Milas Belediye Başkanlığımıza bildirilmiş olup, Basın yolu ile de kamuoyuna duyurulmuştur.
Hedefimiz, belirlenen sorunların çözümü ile bölgemizde yerli ve yabancı turizmde dünya markası olmakdır.
Toplantımızda daha önce belirlene sorunlarımız ve bu güne kadar ilgili kurumlarca yapılan çalışmalara ilişkin görüşülecek hususlar ana başlık halinde aşağıda belirtilmiştir.
Toplantımızın verimli olabilmesi için daha önceki toplantılarımızda aşağıda belirlenen sorunlarımızın çözümüne ilişkin yatırımcı Büyükşehir ve İlçe belediyelerimizin yaptığı ve yapmakta olduğu çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra katılımcılarla kısa soru- cevap şeklinde görüşmeler yapılacaktır.
1- İMAR SORUNU
-Boğaziçi mahallemizin ilk yerleşim merkezinin (muhtarlığın bulunduğu) imarı Milas Belediye Meclisince 14.02.2000 tarih ve 19 sayılı kararı ile yürürlüğe konulmuş, ancak 1/1000 ölçekli planı yine Belediye Meclisinin 07.12.2011 tarih ve 242 sayılı kararı ile durdurulmuştur. Bu konuda yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilen mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle yatırım yapılamamakta, vatandaşın mağduriyetine neden olunmaktadır.
-Boğaziçi mahallesinin Bodrum karayolundan tek girişi ve sitelere bağlantı yolu ile Boğaziçi-Meşelik ve Güvercinlik sahil yolunun açılmasına engel olan durumun düzeltilmesi için imar revizyon çalışmasının yapılması gerekmektedir. Sahil yolunun açılması ile yerleşim merkezlerimizin arasında önemli bir sorun olan hem bağlantı problemi kalkacak hem de turizme ve yatırımcının yöremize yatırım yapmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut durumda; mahalle içi yollar ve sitelere, turistik tesislere bağlantılı yollar bulunmamakta olup, dar site içi bakımsız yollarla ulaşım sağlanmaya çalışılmaktadır.
-Boğaziçine Bodrum yolundan yapılacak kavşağın karşısında mevcut kadosra yolunun imar çalışması ile genişletilerek yapılacak Dörttepe (Eğerci) bağlantısı ile hem yerleşim merkezleri arasında yol kısalacak hem de trafik sorunu önemli ölçüde hafifleyecektir.
2-İÇME SUYU SORUNU
Bölgemizde Belediye tarafından 1987’den bu güne yapılan imar çalışmaları sonucunda sadece Boğaziçinde 56 site ve kooperatife, turistik tesislere (yaklaşık 28.500 konut) verilen ruhsat sunucunda; aşırı derecede içme suyuna talep oluşmuş, mevcut durumda bir kısım site ve kooperatif köy şebekesinden suyunu temin etmiş, diğerleri ise Tuzla-ova mahallemizden ruhsatsız kuyulardan veya özel su dağıtım şirketinden suyunu temin etmesi sonucunda yer altında aşırı olarak tüketilen tatlı suyun seviyesinin düşmesi nedeni ile yerini alan tuzlu sudan dolayı arazilerimiz tuzlanmış ve verimsizleşmiştir. Yer altı sularının tuzlanması sürekli Dörttepe istikametine yönelik açılan kuyular nedeniyle arazilerimizin artan şekilde tuzlanması-çoraklaşması çevre sorunu ve toprak kaybına neden olmaktadır. Bir kısım site ve kooperatifler ise bu durum karşısında deniz suyundan ters ozmoz sistemi ile tatlı su elde etme yöntemine başvurmuştur.
Bölgesel hale gelen bu sorunun daha büyük çevre tahribatına ve toprak kaybına sebep olmadan acilen kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
3-KANALİZASYON VE ARITMA SORUNU
Boğaziçi, Dörttepe ve Kemikler mahallelerimiz tamamı ile Meşelik mahallemizi bir kısmının kanalizasyon ve arıtma sisteminin olmaması nedeniyle atık sular doğrudan veya rehabilitasyonu gereken Mazı çayı ve Kemikler deresi yoluyla tuzla sulak alanına (kuş cennetine) deşarj olmaktadır. Bu sorun geri dönüşü mümkün olmayan balıktan, denizden, bitki örtüsünden, kuşlara kadar tüm doğa ve canlılar üzerinde zincirleme ekolojik bir reaksiyonla önemli bir çevre sorununa neden olmaktadır. Ayrıca ,turizm bölgesi olan yöremizde yaz sıcağı ile sivrisinek ve karasinek oluşmasına sebep olmakta, sağlık yönünden insan yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Bu nedenlerle sorunun çözümü için yerleşim yerlerimizle birlikte site ve kooperatiflerimizi da kapsayacak şekilde bölgemizin kanalizasyon ve arıtma sorununun çözümü gerekmektedir.
4- ÇEVRE SORUNU
Bölgemizde yukarıda belirttiğimiz sorunlarının tamamı geri dönüşü mümkün olmayan çevre sorunlarını tetiklemektedir.
Çocuklarımızın bize emaneti olan;
-Denizimizi, Tabiat varlıklarımızı ve daha fazla verimli toprağımızı kayıp etmememiz için,
-Tuzla Sulak alanının, Kuş cennetinin ve eko sistemin daha fazla zarar görmemesi için,
Yetkili ve sorumlu başta Büyükşehir Belediyemiz ile bağlı bulunduğumuz İlçe Belediyelerimiz olmak üzere tüm Kurum ve kuruluşların çığlık sesimizi duymalarını ve gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz.
Bizler; ‘’ÇEVREYE YAPILAN YATIRIMIN DİĞER YATIRIMLARIN GÜVENCESİ OLDUĞU ‘’bilinci ile hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz.
SONUÇ OLARAK; Bölgemizde yerleşim alanlarımızı kapsayacak şekilde çevremizi doğrudan etkileyen yukarıda belirttiğimiz; İmar, Su, Kanalizasyon ve yol sorunlarımızın acilen çözülmesini talep ediyoruz.
Saygılarımızla,
Hüseyin FELEK Tahir SAYLAK Kazım BAYINDIR
Dörttepe Mah. Muhtarı Meşelik Mah. Muhtarı Kemikler Mah. Muhtarı
Mehmet GEREME İbrahim KÖKSAL
Güvercinlik Mah. Muhtarı Boğaziçi Mah. Muhtarı